Rivierdoorsteek

Als je het binnenland van IJsland wilt ingaan zal je niet overal bruggen aantreffen, dan zal je de rivier moeten doorsteken.
Elk jaar gebeuren er weer ongelukken tijdens een doorsteek. Het is niet de onervarenheid maar vaak is het de onderschatting dat deze ongelukken gebeuren.
Hier volgen enkele tips om de rivier veilig te kunnen doorsteken.
Je kan het beste een rivier doorsteken in de ochtend, dan is de waterstand vaak het laagst (behalve bij langdurige regenval). Na een zonnige dag kan het water namelijk later op de dag flink zijn gestegen door het vele smeltwater van de gletsjers.
De grotere gletsjerrivieren zijn het meest onbetrouwbaar.

Te voet. De kortste route door de rivier is niet altijd de beste, vaak zijn dit de diepste plekken. Het verkennen van de doorsteek is daarom raadzaam. Neem daarom een paar gympen of surfschoentjes mee.
Steek nooit een rivier op blote voet door, de stenen zijn vaak scherp of glad.
Als je een rugzak bij je hebt doe dan de borst- en heupriem los, als je uitglijdt dan kun je deze makkelijk afwerpen en wordt je hopelijk niet meegesleurd door het water.
Een rivier doorsteken is vaak een kwestie van ervaring en gevoel. Als je de mogelijkheid hebt op IJsland kun je beter eerst deze ervaring opdoen met de kleinere riviertjes voor je aan de grotere begint.
Zoek als de rivier te diep is, stroomopwaarts naar een betere plek. Bij voorkeur steek je een rivier over op de breedste plek of waar ze het sterkst vertakt is. Loop vervolgens met de stroom mee naar de andere kant.
Bij een sterke stroming kunnen je knieën gaan knikken, richt daarom je lichaam (gezicht) altijd iets stroomopwaarts.
Bij troebel water kun je ook het beste naar de overkant kijken, je kan namelijk duizelig worden als je naar het snel stromende water rond je knieën kijkt.
Als het mogelijk is zorg dan dat je met zijn tweeën of meer personen de rivier doorsteek, zo kan je elkaar assisteren als het mis gaat.
Een (wandel)stok om als steun te gebruiken is erg handig.

Per voertuig. Wil je met een auto door het binnenland van IJsland dan is een terreinauto met vierwielaandrijving zeker nodig.
Als je bij een rivier zonder brug aankomt en je twijfelt over de doorsteek dan is het handig te wachten tot er een bus of jeep langs komt. In het hoogseizoen is er redelijk wat verkeer in het binnenland en zo kan je kijken waar je kan oversteken en hoe je het kan doen. Ook kan je aan de chauffeur vragen of hij of zij even kan wachten aan de overkant om desnoods te helpen.
Zorg ervoor dat je weet waar de sleepkabel aan vast gemaakt moet worden als je in de problemen komt.
Hou goed in de gaten dat de luchtinlaat van de motor niet onder water komt.
Doe je lichten uit, en altijd de versnelling in de 4-wiel drive (vraag van te voren bij de verhuurder hoe deze werkt).
Rij in de eerste versnelling niet te snel, maar zeker niet te langzaam.
Niet de koppeling gebruiken, en zeker niet stoppen! Na de doorsteek werken de remmen niet zo goed omdat ze nat zijn geworden, door een aantal keren te pompen gaan ze weer werken.
Indien het mogelijk is oefen dan een doorsteek bij de kleinere rivieren.

Fiets. Ga je op de fiets door het binnenland dan zijn de tips hetzelfde als bij het te voet doorsteken van de rivier.
Zorg er wel voor dat je de fiets aan je zijde houdt die stroomafwaarts is. Anders duwt de stroming hard tegen de fiets aan en vervolgens kom jij onder de fiets terecht.

De binnenlandroutes zijn niet het hele jaar open, de wegen worden pas opengesteld als de bulldozers de weg sneeuwvrij en vlak hebben gemaakt. Dat kan elk jaar weer anders zijn maar meestal gaat de weg in juli open.
Kijk op Road conditions voor nadere informatie.
Interessante links::

Iceland weather - Weerbericht op IJsland

Road conditions - Condities van de wegen en andere info.
Algemene links IJsland:

Iceland.is - Official Tourist Info for Iceland

Government.is - Government offices of Iceland

Guidetoiceland.is - Guide to Iceland

Wikipedia.org - IJsland informatie op Wikipedia

Rondreis IJsland en Reisgids IJsland - Alle info voor je bezoek aan IJsland

Discovericeland.is - Discover Iceland, your tourist guide to Iceland

Inspiredbyiceland.com - Inspired by Iceland

Infoiceland.is - Travellers guide
 riksja travel ijsland
Riksja Travel - je eigen IJsland-reis samenstellen