Praktische informatie

De beste reistijd. Je kan het hele jaar door naar IJsland.
De meeste mensen beschouwen de periode tussen eind juni en begin september als de meest aangename. In juni is het landschap op haar mooist, de meeste planten staan in bloei en het wordt bijna niet donker. Wil je het binnenland door dan is de beste reistijd vanaf half juli t/m eind augustus.
Tijdens de maand september begint het weer rustiger te worden op IJsland, de bussen rijden dan niet zo vaak meer en sommige hotels of campings sluiten al weer.
In de winter zijn de mogelijkheden meer beperkt maar kan je nog diverse uitstapjes doen zoals sneeuwscootertochten, langlaufen en jeepsafari’s. Ook zijn er diverse excursies mogelijk.

Weer. Weersverwachting op internet: Icelandic Met Office

Reisadvies: kijk hier voor de laatste onwikkelingen over onveilige gebieden, natuurgeweld e.d. www.rijksoverheid.nl

Verkeer. In IJsland rijdt men aan de rechterkant van de weg.
Kijk voor meer informatie over het verkeer op: Road.is

Openingstijden van winkels, bedrijven, banken en postkantoren.
Openingstijden zijn over het algemeen 09:00u-17:00u.
Winkeltijden zijn: ma-vrij 09:00u-18:00u, zat 10:00u-13:00u/ 14:00u/15:00u of 16:00u. Sommige supermarkten zijn open tot 23:00u zeven dagen per week of in de grotere steden zelfs 24 uur per dag.
Banken zijn geopend ma-vrij 09:15u-16:00u.
Er zijn postkantoren in alle grotere gemeentes op IJsland. De openingstijden zijn in het algemeen: ma-vrij 9:00u-16:30u.
Veel postkantoren in Reykjavík zijn ook tijdens het weekeinde open.

Vakanties en feestdagen. De zomervakantie voor de scholen in IJsland is ongeveer vanaf eind mei t/m eind augustus. Het is dan lang licht en de kinderen hebben veel meer mogelijkheden buitenactiviteiten te verrichten dan in de donkere wintermaanden.
Middelbare scholieren doen veel vakantiewerk tijdens die lange periode.
Het betekend trouwens niet dat het vakantietijd is voor iedereen. In de zomermaanden is het, zoals overal ter wereld met de toeristen, drukker dan in het voor -en naseizoen. Overheidskantoren en sommige winkels of dienstverlenende instanties zijn vaak gesloten op de datums hieronder.

* 1 januari: Nieuwjaarsdag
* eind januari/begin februari: Þorrablót (midwinterfeest)
* donderdag voor Pasen: Witte Donderdag
* vrijdag voor Pasen: Goede Vrijdag
* wisselend: Pasen (2 dagen)
* derde donderdag in april: Sumardagurinn fyrsti (eerste zomerdag, afscheid van de winter)
* 1 mei: Dag van de Arbeid
* wisselend: Hemelvaartsdag
* wisselend: Pinksteren (zondag en maandag)
* 17 juni: Onafhankelijkheidsdag
* eerste maandag in augustus: Verslunarmannahelgi (Bank Holiday)
* 24 december: Kerstavond (vanaf 12.00 uur)
* 25 en 26 december: eerste en tweede kerstdag
* 31 december: Oudejaarsavond (vanaf 12.00 uur)

Tijdverschil. Het is er in de zomer 2 uur vroeger dan in Nederland.
In de winter is dat maar 1 uur.

Geld en valuta. De munteenheid is hier de kroon.
Voor elke euro krijg je ongeveer ISK 160,00 (koers schommelt).
Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Ook voor het betalen van b.v. hotels, huurauto’s en in vele winkels kan je hiermee terecht.
Op IJsland kunt u tegenwoordig steeds meer gebruik maken van de geldautomaten om geld te pinnen. Dit kan gewoon met uw Europas of Giropas. Informeert u voor de zekerheid bij uw eigen bank omtrent de mogelijkheden hierover.

Belastingvrij inkopen. Alle bezoekers van IJsland kunnen de BTW van hun inkopen terugbetaald krijgen. Je hebt dan een korting van maximaal 15% op de verkoopprijs, en dat is mooi meegenomen. Het geldt alleen als je binnen 3 maanden na de koopdatum van IJsland vertrekt.
Het totale bedrag moet minstens ISK 4.000 zijn, en het moet besteed zijn in dezelfde winkel. Dus dit bedrag moet op één bon aantoonbaar zijn. De winkels die hier aan meedoen zijn te herkennen aan een raamsticker met de tekst ’Tax Free Shopping’.
Bij de aankoop van de goederen ontvang je een aankoopcheque die, als die is ingevuld, ingeleverd kan worden op het vliegveld van Keflavík of in de haven van Seydisfjördur.
Als je vertrekt moeten al deze waren (behalve wolwaren) bij de douane getoond worden.

Reykjavík City Card. De Reykjavík City Card is een toeristenkaart die diverse voordelen heeft. Je kunt op vertoon van de kaart gratis diverse musea, galleries en zwembaden in. Ook krijg je diverse kortingen op b.v. attracties, tours, winkels en restaurants etc). De kaart kan tevens gebruikt worden om gratis met de bus binnen de stad te reizen.
Deze kaarten zijn 24, 48 of 72 uur geldig en zijn o.a. verkrijgbaar bij het Tourist Information Centre, diverse hotels en musea.
Op deze website een lijst waarbij je de kaart kan gebruiken en/of kopen: Visitreykjavik.is/city-card

Fooien. Het is ongebruikelijk in IJsland om een fooi te geven, met uitzondering van de gids of chauffeur na afloop van een reis of excursie.

Telefoon. Je kan bijna overal bellen in IJsland. In telefooncellen en openbare ruimtes maken ze gebruik van 2 soorten telefoons, je hebt ze voor munten en voor telefoonkaarten /creditkaarten. De meeste telefoonkaarten zijn op het postkantoor te krijgen.
Zoals bijna overal is het bellen vanuit een hotel duurder dan vanuit een telefooncel.
Mobiel bellen is ook mogelijk. De netwerken die er zijn bieden dekking in geheel IJsland, behalve als het weer heel erg slecht is.
Als je vanuit IJsland naar Nederland wilt bellen dan draai je eerst het internationale toegangsnummer 00, dan het landennummer 31 (Nederland) of 32 (België) en vervolgens het netnummer zonder de eerste 0 en het abonneenummer (voorbeeld: 003117429....).
Wil je naar IJsland bellen dan draai je eerst het internationale toegangsnummer 00, dan het landennummer 354 (IJsland) het abonneenummer (voorbeeld: 0035455.....).

Alarmnummers. Politie, brandweer en de Ambulance zijn onder nummer 112 bereikbaar.

Medische informatie. De medische voorzieningen zijn goed op IJsland.
Heb je tijdens het verblijf een arts nodig dan kun je terecht bij een van de provinciale ziekenhuizen of medische hulpposten.
Medicijnen zijn alleen bij de apotheek verkrijgbaar.
Er zijn op IJsland geen inentingen nodig.
Voor de meest actuele informatie kunt u een kijkje nemen op: www.gezondopreis.nl.

Elektriciteit. De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons (bij oude gebouwen kan dat soms anders zijn).

Alcohol. Alcohol is duur in IJsland. Je moet 21 jaar zijn om het te kunnen kopen. Dat kan alleen in horecagelegenheden en in staatswinkels. Met een slok op achter het stuur is al strafbaar bij een promillage van 0,05 promille.

Taal. Het IJslands is oud-Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.
Algemene links IJsland:

Iceland.is - Official Tourist Info for Iceland

Government.is - Government offices of Iceland

Guidetoiceland.is - Guide to Iceland

Wikipedia.org - IJsland informatie op Wikipedia

Rondreis IJsland en Reisgids IJsland - Alle info voor je bezoek aan IJsland

Discovericeland.is - Discover Iceland, your tourist guide to Iceland

Inspiredbyiceland.com - Inspired by Iceland

Infoiceland.is - Travellers guide
askja reizen Askja Reizen terug informatie