Laki of Lakagígar

Laki of Lakagígar is een spleetvulkaan op IJsland. Met een lengte van 24 km is het de grootste vulkanische kloof ter wereld.
De Laki kraters zijn onderdeel van hetzelfde vulkanische systeem als de vulkaan Katla. In feite bestaat de kloof uit een groot aantal explosiekraters op een rij. Vanaf de top van de Laki heb je een mooi uitzicht over de kraterrij. De wandeling naar top heen en terug is ongeveer 1 uur.
Je kan er alleen met een bus of een 4WD komen. De weg (F206) naar de Laki begint zo’n 6 km ten westen van het plaatsje Kirkjubæjarklaustur. Er moeten enkele rivieren doorstoken worden. Kijk op even op Road conditions of dat de weg open is.
Kamperen is alleen toegestaan bij de Blágil hut. De uitbarsting van 1783 staat bekend als de grootste uitbarsting op IJsland ooit. Van 8 juli 1783 tot 7 februari 1784, totaal 9 maanden, spuwde meer dan 120 kraters lava en vuur.
De lavastroom bereikte uiteindelijk een lengte van wel 60 km. Een oppervlakte van 565 km² werd met een meters dikke laag lava bedekt.
Twee kerken en vele boerderijen werden bedolven, maar wonder boven wonder zijn er geen slachtoffers gevallen door de lavastroom.
De indirecte gevolgen van de uitbarsting waren wel rampzalig. Door de grootte hoeveelheden gassen die werden uitgestoten, werd IJsland in 1783 in een blauwe waas gehuld. Er werd zo’n 200 miljoen ton aan zwavelzuur de lucht in gepompt. Er wilde er geen gras meer groeien, en hierdoor (en door vergiftiging) stierven in de winter van 1783/84 zo’n 10.000 runderen, 27.000 paarden en 190.000 schapen.
De jaren daarop stierf een kwart van de bevolking op IJsland door de honger.

In de zomer van 1783 waaide er een gifwolk over West-Europa, men schat dat alleen al in Groot-Brittannië 23.000 mensen overleden door deze gifwolk.
Wereldwijd daalde de temperatuur ongeveer 1 graden. Door de zure regen mislukte oogsten. En in Europa brak de hongersnood uit waardoor vele mensen omkwamen.
Er wordt ook wel gesteld dat de hongersnood in Europa uiteindelijk heeft geleid tot de Franse Revolutie.
Reizen en tours
Epic 8 Hour Tour of Lakagigar Craters & Fagrifoss Waterfall with Transfer from Kirkjubaejarklaustur - meer informatie >>>

Adventurous 8 Day Hiking & Camping Tour in the Highlands of Isolated Iceland - meer informatie >>>

Amazing 1 Hour Sightseeing Flight over Landmannalaugar with Transfer from Skaftafell - meer informatie >>>

Links Laki:

Wikipedia - Laki

Klaustur.is - Lakagígar

Nat.is - Laki, Lakagígar

South.is - Blágil hut

Gso.uri.edu - Eruption 1783

Wired.com - Local and Global Impacts of the 1783-84 Laki Eruption in Iceland

News.bbc.co.uk - The eruption that changed Iceland forever

Geoexpro.com - Lakagigar. Catastrophe & Climate Change

Algemene links IJsland:

Iceland.is - Official Tourist Info for Iceland

Government.is - Government offices of Iceland

Guidetoiceland.is - Guide to Iceland

Wikipedia.org - IJsland informatie op Wikipedia

Landenweb.nl - Landeninformatie IJsland

Discovericeland.is - Discover Iceland, your tourist guide to Iceland

Inspiredbyiceland.com - Inspired by Iceland

Infoiceland.is - Travellers guide
333travel
333travel - IJsland reizen