Accommodaties op IJsland

In IJsland zijn er veel mogelijkheden om te overnachten, je kunt kiezen uit hotels, guesthouses, bed & breakfasts, hostels, boerderijovernachtingen, hutten en campings.
In het hoogseizoen is het aan te raden om van tevoren een accommodatie in hotels, guesthouses, bed & breakfasts, hostels, boerderijovernachtingen en hutten te boeken.
Als je dat niet doet heb je kans dat alles vol zit.

Hotels. De meeste hotels zijn te vinden in de grotere plaatsen maar ook op het platteland.
Het overnachten in een hotel is niet goedkoop, maar heb je een slaapzak bij je dan kan je vragen om een slaapzakaccommodatie in het hotel. Houdt er wel rekening mee dat er vaak geen kookgelegenheid is.
Van de hotels buiten Reykjavik zijn de Edda Hotels het bekendst. In de zomervakantie doen deze, meestal, kostscholen dienst als hotel. Ze zijn vaak in de buurt van een warme bron gebouwd en daarom staan ze vaak op het platteland.
Er zijn hotels in elke prijsklasse: van eenvoudig pension tot luxueus sterrenhotel.

Guesthouses. Guesthouses zijn doorgaans kleiner, goedkoper en iets eenvoudiger dan hotels.

Hostels of jeugdherbergen. Je hoeft geen lid te zijn om in een hostel of jeugdherberg te kunnen overnachten, maar je krijgt wel korting als je lid bent.
Alle jeugdherbergen hebben een goed uitgeruste gastenkeuken en familiekamers.
Ze staan over heel IJsland verspreid maar het zijn er niet zo veel dat je bijvoorbeeld van hostel naar hostel kunt wandelen of zelfs fietsen, daarvoor zijn de onderlinge afstanden vaak te groot. De meeste zijn alleen maar in de zomer geopend.

Bed & Breakfasts. Bed & Breakfasts bieden gezelligheid in een huiselijke sfeer.
Je huurt een kamer, vaak met bad/douche faciliteiten, bij de mensen thuis waarbij vaak het ontbijt is inbegrepen.

Vakantiehuisjes. Een vakantiehuisje vormt een goed alternatief voor mensen die hun vakantie in rust willen doorbrengen en een bepaalde streek van het land beter willen leren kennen. Vakantiehuisjes zijn ook een goede economische keuze voor kleine groepen en families.

Boerderijovernachtingen. Je kan ook op een mooie manier kennis maken met het boerenleven op IJsland door er te overnachten. Houd er wel rekening mee dat niet alle boerderijen, die deze accommodatie aanbieden, nog actief zijn in de landbouw of veeteelt.
Soms overnacht je op de boerderij zelf en soms in een appartement of een huisje een eindje van de boerderij.
Je kan kiezen uit bed en ontbijt in kamers zonder faciliteiten, of in kamers met douche en wc, of in slaapzakaccommodatie.
Er worden ook activiteiten aangeboden op de boerderijen zoals paardrijden, vissen, wandelen golf, jagen, gletsjertochten, ATV tochten en schapen bij elkaar drijven in de herfst.

Hutten. Hutten zijn houten onderkomens die je kunt vinden door heel IJsland. De meeste hutten staan in het binnenland of op andere landschappelijk interessante gebieden.
Sommige hutten zijn in de zomermaanden bemand door een of meerdere beheerders. Onbemande hutten zijn vaak op slot, de sleutel kan je aanvragen bij de Ferdafélag Íslands (zie onderaan voor de link).
Tijdens het zomerseizoen zijn deze hutten vaak erg vol, maar reis je alleen of te voet dan is er hopelijk nog een plekje op de vloer om je slaapmatje uit te rollen.
Eten is er niet, deze moet je zelf meenemen. In de grotere hutten is meestal wel een fornuis aanwezig, wel handig is het om een eigen brander bij je te hebben.

Campings. Campings vindt je overal op IJsland. Er zijn meer dan 110 campings over heel IJsland verspreid, maar de meeste hebben weinig faciliteiten. Vaak hebben ze alleen maar een toilet en stromend water.
Zorg er wel voor dat je een goede stormvaste tent hebt, want het kan hier behoorlijk spoken. Ook handig zijn goede tentharingen, dit vanwege de vele stenen in de grond.
In IJsland mag je niet overal vrij kamperen. Maar wie toch in de vrije natuur wil kamperen, heeft officieel altijd toestemming van de landeigenaar nodig. Dit levert doorgaans weinig tot geen problemen op; soms moet je hiervoor betalen.
In beschermde gebieden, zoals Landmannalaugar, Skaftafell, Þórsmörk, Þingvellir en Mývatn ben je verplicht gebruik te maken van de officiële campings.
De Camping Card.
Met de Camping Card krijg je gratis toegang tot ongeveer 40 campings op IJsland, of je nu met zijn tweeën reist, of met een compleet gezin (maximaal 2 volwassen en 4 kinderen). Je koopt de campingkaart vooraf online bij www.utilegukortid.is kosten: € 159,00*.
Voor b.v. zwembad of elektriciteit kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. Ook betaal je nog een toeristenbelasting van ongeveer 111 kr (€ 0,98)* per nacht. Deze kunnen niet met de kaart worden verrekend.
Op IJsland is de kaart te koop bij: www.utilegukortid.is/resellers
*kosten 2022.

Slaapzakaccommodatie. Een slaapzakaccommodatie is na kamperen de voordeligste manier om op IJsland te overnachten.
Je vindt door heel IJsland slaapzakaccommodatie in de vorm van jeugdherbergen, sommige Edda Hotels, boerderijen, gemeenschapscentra en hutten in het binnenland.
Je slaapt op een bed of een matras op de vloer, meestal met meerdere personen op een kamer en moet je eigen slaapzak en evt. kussen meenemen. Vaak (niet altijd!) is er ook een keukentje aanwezig waar je maaltijden kunt bereiden.
accommodatie op ijsland
Accommodaties op IJsland - meer informatie >>>
Links accommodaties:

Hotels and guesthouses - Accommodatie via VisitIceland.com

Hostel.is - Hostelling International Iceland

Hutten (Ferdafélag Íslands) - Hutten boeken

Viator.is - Summerhouses in Iceland

Nat.is - Campings

Heyiceland.is - Iceland farm holidays

Accommodation.is - Accommodatie via de kaart van IJsland

Algemene links IJsland:

Iceland.is - Official Tourist Info for Iceland

Government.is - Government offices of Iceland

Guidetoiceland.is - Guide to Iceland

Wikipedia.org - IJsland informatie op Wikipedia

Rondreis IJsland en Reisgids IJsland - Alle info voor je bezoek aan IJsland

Discovericeland.is - Discover Iceland, your tourist guide to Iceland

Inspiredbyiceland.com - Inspired by Iceland

Infoiceland.is - Travellers guide
 IJslandspecialist IJslandspecialist terug informatie